Čitaj mi!

“Čovek u fokusu“, uprkos fizičkoj distanci

Udruženje "Amity - snaga prijateljstva" već 21 godinu se bavi problemima starosti i starenja u Srbiji. Poslednjih osam meseci, od kada je proglašena pandemija korona virusa, u fokusu je podrška starijima u gradovima, a posebno u udaljenim selima.

Epidemiji se ne nazire kraj, a život ne može da stane. Za društveno odgovoran rad Udruženje „Amity" ne mimoilaze ni priznanja. Na  konkursu za najbolju socijalno angažovanu fotografiju "Čovek u fokusu" osvojili su prvu nagradu Delegacije Evropske unije u Srbiji i Magazina "Nacionalna geografija Srbija" i o tome ćemo razgovarati sa mr Nadeždom Satarić, socijalnom radnicom iz Udruženja „Amity - snaga prijateljstva".

Da li korona virus može da uzrokuje moždani udar? Još na početku epidemije posumnjalo se da infekcija Kovidom19 može dovesti do zgrušavanja krvi a da očekivana posledica bude moždani šlog. O eventualnoj uzročno-posledičnoj vezi saznaćemo više od prof. dr Dejane Jovanović iz Klinike za neurologiju KCS.

A kako žive korisnici i zaposleni u Domu za stare „Bežanijska kosa" u Beogradu? Zbog zdravstvene bezbednosti proteklih dana im u posete ne dolaze rođaci i prijatelji, ali su stanari ove ustanove optimisti i uspevaju da prevaziđu izolaciju,uprkos svemu. Svoja iskustva podeliće sa nama korisnica u ovoj ustanovi Milena Mašić.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - (Foto/Projekat za povećano učestvovanje starijh žena u javnom i političkom životu - „Amity")

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]