Čitaj mi!

Odavanje pošte patrijarhu u Hramu Svetog Save

Vernici i poštovaoci širom zemlje odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Zemni ostaci patrijarha Irineja, koji je preminuo juče u 91-oj godini, od posledica infekcije virusom korona, preneti su u Hram Svetog Save na Vračaru, posle liturgije u Sabornoj crkvi Arhangela Mihajla. Blaženopočivšem patrijarhu služen je pomen u Hramu, nad odrom sveštenstvo čita Sveto Jevandjelje, a vernici i poštovaoci patrijaraha opraštaju se od 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh srpski biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Vlada Srbije propisala je nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana. Prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Druga mera je obavezno i bezuslovno korišćenje maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom, u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, škole, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta - odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi. Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta. Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta. Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi. Za deset dana, mere će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, rečeno je za Tanjug u Vladi Srbije.

Na današnji dan, pre 25 godina, potpisan je Dejtonski sporazum, kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj danas je državni praznik, ali ne i u Federaciji BiH. Ipak, članovi Predsedništva BiH dogovorili su se da zajedno obeleže 25- godišnjicu. Održan je sastanak članova predsedništva Bosne i Hercegovine sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. Bilo je reči i o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda gradjana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Vladimir Mihajlović

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]