Čitaj mi!

Pesnik sa mnogo lica

Fernando Pesoa je uspeo da u okvirima svog složenog i razuđenog pesničkog dela progovori glasom različitih autorskih individualnosti. Stvorio je preko sedamdeset heteronima, ''autora'' različitih žanrovskih i poetičkih opredeljenja, od kojih su mnogi likovi imali potpuno razvijene ljudske i stvaralačke posebnosti. Pesoino pesničko delo odlikuje jaka sklonost ka paradoksu. Kontrasti paradoksi i antiteze nisu samo osnovno izražajno sredstvo njegove poezije već i dominantna obeležja celokupne životne i književne sudbine. Najpoznatiji od heteronima pod kojima je pisao i objavljivao tekstove su: Alberto Kaeiro, Rikardo Reis i Alvaro de Kampos. Pesoa je pesme objavljivao i pod svojim imenom. Pesnik koji je stvorio delo bogate polifonijske strukture, koji je unutar sebe osećao brojne različite glasove, težio je tome da kroz poeziju postigne svojevrsno jedinstvo. ''Da bi bio velik, budi potpun: nek kod tebe / Ništa nije prekomerno, okrnjeno. / Budi sav u svakoj stvari. Uloži čitavog sebe / U najmanje što činiš'' – zapisao je u jednoj pesmi ovaj pesnik sa mnogo lica.

Moglo bi se reći da i naš večerašnji sagovornik Nenad Marić, u javnosti poznat pod imenom ''Kralj Čačka'', ima nekoliko stvaralačkih lica: slikar je, pesnik i kantautor. Čućemo u emisiji kako se različiti stvaralački likovi našeg gosta odnose jedno prema drugom, da li i u kojoj meri sarađuju, da li jedno drugom protivreče ili se dopunjuju. Čućemo i kada je naš gost otkrio poeziju Fernanda Pesoe, kako je doživeo knjigu njegovih stihova ''Poznati stranac'', i šta mu ona znači.

Nenad Marić je diplomirao slikarstvo u Beogradu. Duže od decenije pod imenom Kralj Čačka svira svoj bluz. Do sada je imao nekoliko izložbi svojih likovnih radova. Objavio je zbirku pesama ''Na margini'' kao i tri muzička albuma: ''Zemlja snova'', Spusti svetlost na put'' i ''Poslednja avantura Kaktus Bate''. Dobitnik je nagrade ''Strune od svetla'' za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Tokom 2019. godine sa bratom Markom komponovao je muziku za film ''Realna Priča'' i za seriju ''Mama i tata se igraju rata''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]