Čitaj mi!

Na telefonu

Sedimo kod kuće, pa sedimo i na telefonu! Po ceo dan bismo samo visili na telefonu i pričali. Sigurno vas je neko od ukućana prekorio – ne samo za predugo pričanje već kako ne možete biti na telefonu, nego samo pored ili pokraj telefona! O čemu je tu reč? Zašto ne možemo biti na njemu, a u redu je biti pored njega? Ili to nije tačno?

Sa jezičkim bukvalistima ćemo lako! A šta ćemo sa onima koji telefon uporno nazivaju telefonskim aparatom? Kao da su mu to pravo ime i prezime, a telefon samo nadimak za svakodnevnu upotrebu među najbližima!

Mnogi su tokom pandemije virusa korona radili od kuće, pa su često morali da kontaktiraju nekoga sa posla. A u slobodno vreme želeli su da kontaktiraju nekog drugog - prijatelje, tetke, strine i stričeve. Mogu li kontaktirati baš njih ili mogu kontaktirati jedino sa njima? A kada ne uspemo da iskontaktiramo sa tetkom, može li nas ona nazvati kasnije? Ili može samo da nas pozove?

Autor teksta: Sonja Blagojević, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac - Feđa Stojanović.

Autor i voditelj Mirjana Blažić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Srpski na srpskom Srpski na srpskom

Autor:
Mirjana Blažić

Svaka greška u jeziku ima svoju priču. Ko nađe grešku, valjaće mu i objašnjenje, ko ne nađe, neka sluša priču, naći će se greška sama. [ detaljnije ]