Čitaj mi!

Memorandum za dostojanstvo penzionera

Tri penzionerske organizacije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije PUPS, Savez penzionera Srbije i nacionalni Pokret trećeg doba potpisali su Memorandum o saradnji kojim treba da bude unapređen ekonomski i socijalni položaj starije populacije u našoj državi i o tome će biti reči u prvim minutima emisije.

Ovim dokumentom se posebno daje podrška u ostvarivanju sigurnosti i redovnosti penzija i definisanju načina usklađivanja penzija po tzv. švajcarskoj formuli.Tu je i PUPS-ov proklamovani princip - 3P - „Penzije prate plate"!

O radu Udruženja penzionera opštine Kovačica govoriće predsednik te asocijacije Jano Korenj. Ovo udruženje već šest decenija vodi brigu o nekoliko hiljada penzionera iz gradske i seoske sredine. Stariji žitelji iz ovog dela jugoistočnog Banata veoma su uspešni na republičkim, regionalnim i opštinskim sporstkim takmičenjima. Nadaleko su poznati i po recitatorskoj sekciji i starijim piscima i pesnicima.

Minute za zdravlje izdvojili smo za retku bolest - multipli mijelom. Od izbijanja pandemije korona virusa među najugroženijima su hematološki pacijenti, pa je bilo neophodno pronaći nove načine za zdravstveno zbrinjavanje izvan bolnice. Među tim pacijentima su i oboleli od multipli mijeloma, kojima su pravovremena dijagnostika i terapija izuzetno dragoceni. Reč je o bolesti od koje u Srbiji boluje nekoliko stotina ljudi.

A šta je multipli mijelom i kako se leči? Odgovore smo potražili od prof. dr Ivane Urošević iz Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine.

Rubriku za kulturu smo rezervisali za knjigu „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva" dr Aleksisa Truda. Reč je o dvojezičnom delu u kojem autor analizira odnose dveju zemalja od srednjeg veka do vremena De Gola i Miterana. Knjiga je nedavno predstavljena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Potpisnici Memoranduma o sardnji (Foto/Pokret trećeg doba Srbije)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]