Vesti na romskom jeziku

Multietnička feministička mreža pod liderstvom Romkinja u Vojvodini održala je u Zrenjaninu drugi sastanak. O ciljevima i aktivnostima Mreže, za Svet Roma govori Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej.

Vlada Srbije pružila je dobar i pravovremen odgovor na prvi udar KOVID-19, ocenjeno je u novom socio-ekonomskom izveštaju UN u Srbiji, uz ocenu da će Vlada, zbog trajanja pandemije, morati da jača zdravstveni sistem i ubrza reforme u oblasti socijalne zaštite i lokalne samouprave. Analizira se i položaj romske populacije u neformalnim i formalnim naseljima u kojima nema tekuće vode i struje kao ozbiljna prepreka održavanju preporučenog nivoa higijene.

U reportaži o Romima u Španiji govori se o njihovoj društvenoj izolovanosti. Reportažu je pripremila ekipa info kanala Frans 24.

 

Autor:Branko Đurić.

svetroma@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]