Narodni heroj Petar Matić proslavio stoti rođendan

U prvim minutima emisije ćemo razgovarati sa stogodišnjakom general-pukovnikom u penziji, drugom Petrom Matićem Duletom. Jedini je živi narodni heroj iz Narodnooslobodilačkog rata u Jugoslaviji. Prošlog ponedeljka je proslavio stoti rođendan.

Petar Matić Dule dva puta je ranjen u borbenim operacijama na Fruškoj Gori, pohađao je vojne škole u Moskvi, nosilac je brojnih priznanja za hrabrost i postignuća u NOB-u. Sredinom prošlog veka je odlikovan ordenom narodnog heroja. Danas, u dubokoj starosti, brine o oboleloj supruzi.

U rubrici za zdravlje nastaviljamo serijal intervjua posvećen bolestima oka. Oftalmolog dr Dejan Rašić, docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ukazaće na simptome, dijagnostiku i terapiju makule ili žute mrlje koja najčešće pogađa stariju populaciju. Saznaćemo i zbog čega nastaje njena degeneracija.

Predstavićemo i Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Kula, Vrbas i Odžaci, i njihov Kuglaški klub "Vid Marezi". To je jedina sportska asocijacija osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Vrbasa. O uspesima koje postižu širom sveta govoriće podpredesednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Đoko Raković iz Kule.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Naslovna stranica - Petar Matić Dule (Foto/Autonomija.info)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]