Blagodeti Prolom Banje i Radan planine

Zaječarsko udruženje penzionera je za vreme i posle ukidanja vanrednog stanja, tokom pandemije virusa korona, pomagalo svojim članovima i u gradu, i na selu. Pored paketa hrane i lekova, članovi ove asocijacije su starijim sugrađanima pružali i psihološku podršku telefonom, a odnedavno ih obilaze i kod kuće. O planovima i akcijama razgovaraćemo sa predsednikom Udruženja penzionera u Zaječaru Rankom Tošićem.

Minute za zdravlje i rekreaciju posvetićemo jednom od dragulja srpskih lečilišta - Prolom Banji. O medicinskim tretmanima, savremenoj dijagnostici, kuturno-rekreativnim sadržajima i nadaleko čuvenoj Prolom vodi, za našu emisiju će govoriti Marko Gašić, marketing menadžer Specijalne bolnice za rehabilitaciju Prolom Banja.

Rubriku za kulturu rezervisali smo za pesnika, lovca i pčelara, Lazara Lauševa (88) iz Idvora kod Kovačice. Na ovogodišnjem Šestom literarnom konkursu „Draganova nagrada" za starije autore, osvojio je drugo mesto za putopisnu pesmu „Bostanijada u Idvoru".

Pesnik Lazar Laušev će nam otkriti lepotu svoje poezije recitujući stihove. A približiće nam i ambijent Idvora, rodnog sela Mihaila Pupina, pisca i naučnika svetskog glasa.

Urednik i voditelj: Marina Stojadinović.

Muzički urednik: Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica: Panorama Prolom Banje (Foto/Marko Gašić)

Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]