Zbog lokalnih žarišta infekcije koronavirusa, raste broj pacijenata u privremenim bolnicama

Počelo je testiranje građana na lični zahtev na virus kovid 19. Za maloletnike i studente uz indeks je testiranje besplatno. U našu zemlju se od juče ulazi bez negativnog Pi-Si-aR testa i karantina, a dobre vesti stižu sa Hemijskog fakulteta gde su naši istraživači napravili antigen koji je potreban za domaći test na antitela. To smo uspeli prvi u jugoistočnoj Evropi. Epidemiolozi ponavljaju da je i dalje potreban oprez - održavanje fizičke distance, izbegavanje kontakata i korišćenje zaštitne opreme, posebno u zatvorenim prostorima i radnim kolektivima.

U Zaječaru je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraženih Korona virusom. Najveći broj pozitivnih je iz Centra za kulturu pozorište "Zoran Radmilović". Osim Vranja i Leskovca i Smederevo se bori sa koronom u fabrikama. U turskoj fabrici tekstila „Kajzen", prisustvo virusa potvrđeno  je kod 19 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji. "U vremenima preteških iskušenja za ceo ljudski rod, u vremenima bolesti, straha i strepnje, svaki se čovek - više i jače nego ikada - okreće Bogu, porodici, komšijama i onim ljudskim i moralnim vrednostima kojima svi težimo. Otuda nam dolazi i veliki blagoslov u vidu praštanja, solidarnosti, pomaganja, dubokog uvida u to da smo svi braća i da samo zajedno i složno možemo sve da postignemo, sve da pobedimo", istiće se u čestitiki predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je da lokalni izbori ove godine budu održani 15. novembra, umesto 4. oktobra. Razlog za odlaganje je nedostatak finansijskih sredstava. Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Radio Srpske da je odlaganje izbora nelegitimno, kao i da se i legitimitet same Centralne izborne komisije može dovesti u pitanje.

Mali poljoprivredni proizvodjači koji su pretrpeli naveću štetu zbog vanrednog stanja izazvanog korona virusom, dobili su bespovratnu pomoć države. Sredstva su uplaćena povrtarima, malim proizvođačima mleka, kao i pčelarima starijim od 70 godina. Proizvođači cveća i gljiva, koji su takođe osetili posledice zatvaranja pijaca i restorana, još se nadaju da će se država i njih setiti.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Producenti Aleksandar Radović i Svetlana Stevanović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]