Ana Brnabić: Sledeće godine očekujemo najbrži rast u Evropi

Srbija još uvek ne može da proglasi pobedu nad korona virusom, ali nadamo se da će to biti uskoro, izjavila je za Prvi program Radio Beograda premijerka Srbije Ana Brnabić. Zato u ovom trenutku, država ima dva pririteta. Prvi je zdravlje građana, zbog čega je u toku prošireno testiranje kako bi se utvrdila potencijalna lokalna žarište. Drugi prioritet je ekonomski oporavak.

Istakla je da je Vlada Republike Srbije učinila najviše što može, opredelivši 5,1 milijardu evra za podršku privredi. Na pitanje koliko će nam vremena biti potrebno da se vratimo na nivo sa početka godine, premijerka je odgovorila da to ne zavisi samo od nas, već i od toga koliko će se brzo oporaviti Evropska unija i zemlje na koje je naša ekonomija najviše naslonjena.

"Mislim da su u ovom trenutku svi mogli da vide da i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Evropska unija predviđaju da ce Srbija imati najmanji ekonomski pad u 2020. godini od svih zemalja u Evropi. Mi mislimo da će taj pad biti manji nego što oni predviđaju. Procenjujemo da će najviše biti -1.8. %, ili čak da ćemo biti na nuli ili da ćemo imati blagi ekonomski rast. To su naši ciljevi za 2020.godinu, a da nakon toga u 2021. godini imamo najbrži rast od svih Evropskih ekonomija", navela je premijerka.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na prijemu medicinskrih radnika, lekara i medicinskih sestara koji su radili u Kovid bolnicama da će dani njihovih muka ostati upamćeni kao dani njihove slave i podviga. Predsednik je lekare nazvao junacima našeg doba i istakao da je su ljudi više verovali njima nego sebi i da Srbija nikada nije bila toliko upućena na nekoga. "Zahvaljujući vama imamo budućnost", poručio je predsednik Vučić na svečanosti u Palati Srbija.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović zahvalio je svima koji rade u zdravstvenom sistemu i svima koji su pomogli zdravstvenom sitemu, a pre svega držvi. On je istakao da još nije kraj, ali da se kraj nazire i da je spasen veliki broj života i sprečeno nekontrolisano širenje zaraze.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi visoki zvaničnici otvorili su treću sednicu 13-og Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu. U Velikoj palati naroda prvo je odata pošta preminulim žrtvama pandemije virusa korona, a potom je premijer Li Kećang predstavio izveštaj o radu vlade. Zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa Kine, kojem prisustvuje više od dve hiljade članova, dva puta je odlagano zbog epidemije. Glavne teme zasedanja biće borba protiv epidemije korona virusa, uspešno iskorenjavanje siromaštva i izgradnja umereno naprednog društva.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednica vesti: Marica Serdar

Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]