"Er Srbija" ponovo uspostavlja komercijalne letove

Dva i po meseca od prvog registrovanog slučaja zaraženog virusom korona u Srbiji, u našoj zemlji je ukupno inficiranih 10 hiljada 833, a preminulih 235. Od poslednjeg izveštaja, testirano je 6 198 uzoraka, 100 je obolelih. U odnosu na prethodni izveštaj, broj novozaraženih je tri puta veći, a najviše ih je u Vranju. Bez obzira na jučerašnje rezultate, epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, rekla je za RTS članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Naglasila je da svi parametri pokazuju da virus slabi i ponovila da je sada izuzetno važna lična odgvoronost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je radove na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, gde je u toku rekonstrukcija 4 klinike. Predsednica Vlade je rekla da se ulaganje u zdravstvo, pokazalo kao najvažnije u vremenu pandemije.

Letom za Cirih, Er Srbija je obnovila putnički saobraćaj. Sa aerodroma Nikola Tesla već popodne poleteće i avion za Frankfurt. Od nedelje će ponovo leteti za London i Beč. 6. juna nacionalna aviokompanija otvoriće liniju za Njujork.

Za pomoć od 100 evra do sinoć se prijavilo više od 3,8 miliona građana Srbije, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Najavio je da će prve nedelje juna biti isplaćen drugi minimalac za sve preduzetnike koji su se prijavili za pomoć države. Od jutros su redovi ispred banke Poštanska štedionica jer je počela isplata 100 evra za više od 150 000 korisnika novčano-socijalne pomoći. U svih 185 ekspozitura i šaltera širom Srbije radno vreme produženo je do 18 časova. Po novac umesto korisnika te jednokratne pomoći, kao i penzionera mogu da dođu i ovlašćena lica.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Srbija trudi da ne zaoštrava situaciju sa Crnom Gorom, ali da crnogorska strana odgovara oštro. On je za televiziju Studio Be rekao da Srbiju zanima pitanje položaja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, jer u Crnoj Gori živi najmanje 28 odsto Srba. Inače, Crna Gora obeležava 14 godina od referenduma o svom državno-pravnom statusu, odnosno Dan nezavisnosti od tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Danas je prestala da važi mera 14-odnevne kućne izolacije za sve građane koji uđu u Republiku Srpsku. Istovremeno, Skupština u Banja Luci bi danas trebalo da usvoji predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Mađarska vlada zatvara tranzitnu zonu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, gde se smeštaju tražioci azila dok čekaju odluku o svom zahtevu. Ta odluka vlade usledila je nakon prošlonedeljne odluke suda Evropske Unije koji je držanje migranata u tranzitnoj zoni ocenio kao pritvor. Precizirano je da će 280 tražilaca azila biti prebačeno u prihvatne centre, dok će ubuduće tražioci azila u Mađarskoj svoje zahteve moći da predaju mađarskim diplomatskim predstavništvima.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se naredne godine ili ih neće biti, izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. On je za BBS rekao da nije moguće svake godine menjati ceo sportski kalendar i držati sportiste u neizvesnosti.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena jelovac i Vladimir Mihajlović

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]