Dan pčela i dan zdravih gradova

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju bezbednost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara!

Ovi insekti su ključni deo mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema. Međutim, broj oprašivača u Evropi smanjen je za tri četvrtine u poslednjih 30 godina. Zato je od 2018. godine ustanovljen Svetski dan pčela kako bismo ih očuvali i podsetili se njihovog ogromnog značaja za nas ljude. O tome će u jutarnjem programu govoriti  Rodoljub Živadinović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

U našem programu govorićemo io značaju zdravih gradova za zdravlje i dobrobiti nas ljudi, u našoj redovnoj rubrici "Pitanje jutra".

Čućemo i koje su to nove mere koje predlaže Krizni štab u okviru popuštanja ograničenja uvedenih povodom pandemije Kovida-19, a jedna od tema biće i to da li su vlasnici privatnih lokala odgovorni ako njihovi kupci, gosti, mušterije ne nose zaštitne maske i rukavice.

Urednik i Miša Stojiljković.

Budite uz Radio Beograd!