Čelik iz Srbije na tržište EU - sa ili bez kvota za izvoz?

Da li bi srpski čelik uskoro mogao da krene na tržište EU bez ograničenja ili će smederevska Železara i dalje morati da računa na kvote za izvoz u Evropsku uniju? Ovo pitanje svakako zanima nekoliko hiljada zaposlenih u Smederevu, na koje bi mogla uticati promena na tržištu od 1. jula, ali i kompletnu srpsku privredu, jer je smederevska Železara naš najveći izvoznik i suština ekonomskog rasta.

Da li će Brisel izuzeti Srbiju iz evropskih kvota, od čega zavise dogovori zvaničnika?  Šta bi to značilo za srpsku Železaru i kompletnu privredu? Sagovornik emisije je Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Bruto domaći proizvod će biti niži za oko 1,5 odsto ove godine, zbog efekata pandemije i preduzetih mera za njeno suzbijanje, procena je Narodne banke Srbije. Očekuje se da će u narednoj godini biti ostvaren  rast od oko 6 procenata.

Na čemu se zasnivaju prognoze Centralne banke o kretanju BDP za ovu i rastu u sledećoj godini - pitaćemo Savu Jakovljevića, generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije.

Urednik emisije je Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]