Srbija saglasna da granice sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom budu otvorene od 1. juna

U Vranju je za tri dana otkriveno 85 pozitivnih na koronavirus, samo u ponedeljak 33. Građani su od juče daleko oprezniji, na ulici gotovo da nema osobe bez maske i rukavica, a naročito u zatvorenim prostorima. Povećan je broj testiranih, radnika, članova porodice i njihovih kontakta, u u Zavodu za javno zdravlje testiraju građane i na njihov zahtev, cena je jedinstvena u svim Zavodima u Srbiji, 6.000 dinara.

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije na kojem se razgovaralo  o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja.   Vučić je istakao da je Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

Kriza izazvana pandemijom Kovida 19 pokazala je koliko je važno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić. On je na video konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije iz okruženja ponovio da je Srbija spemna za dalje angažovanje u regionu radi jačanja zajedničkog tržišta.

Uprava za trezor danas prebacuje bankama sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 evra za preostalih 650 hiljada penzionera. Nakon što Republika Srbija prebaci bankama novac, penzionerima će novac biti uplaćen danas ili sutra, u zavisnosti od banke. Isplata za  ostale građane koji su se prijavili počinje postepeno 25. maja, rok za prijavu je 5. jun, a poslednji dan isplate je dva dana kasnije - 7. juna.

Situacija u Šidu i okolini za sada je mirna i u tom smislu nema značajnijih izazova za Vojsku Srbije koja obezbeđuje migrantske centre Adaševci, Principovac i Šid - stanica izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. U intervjuu za Radio Beogard Vulin je rekao da prisustvo Vojske građanima Šida garantuje red i sigurnost.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar.

Producenti Đorđe Radosavljević i Ljubinka Dobrilović.
broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]