Predsednik naredio angažovanje vojske u Šidu zbog migranata

Predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je hitnu upotrebu Vojske Srbije radi zaštite bezbednosti građana Šida od migranata. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na osnovu člana 17. stav 1. tačka 1. Zakona o Vojsci Srbije predsednik Republike naredio upotrebu dela snaga VS na teritoriji Opštine Šid radi pružanja pomoći MUP-u u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara.

Održan je video-sastanak predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova iz Crne Gore povodom situacije u toj zemlji. Vučić je za TV Prva rekao da Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti pred onim što se našem narodu dešava i dodao da su mu sagovornici preneli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj zemlji.

Tokom noći su vladika Joanikije i osmorica sveštenika posle 72 sata pušteni iz pritvora u kom su bili zbog litije koja je, uprkos merama zabrana okupljanja, održana 12-tog maja u Nikšiću. U međuvremenu je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas najbolji dan u Srbiji kada je reč o broju zaraženih Kovidom 19, i da je prema podacima koje je dobio do 11 sati, od 4 hiljade 844 testiranih, svega njih 34 pozitivno na virus korona. "To je oko 0,75 odsto, što je ubedljivo najbolji rezultat", rekao je Vučić. U Srbiji je do sada zaraženo 10.438-oro ljudi.

Jutros je počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra za oko 950 hiljada penzionera, odnosno za penzionere koji imaju tekući račun u Banci Poštanska štedionica. Počela je isplata i korisnicima koji penziju primaju na kućnu adresu, odnosno onima kojima je otvoren namenski račun. Sve ekspoziture te banke danas će raditi produženo od 8 do 18 časova.

U svetu je od korona virusa obolelo više od 4,6 miliona ljudi. Preminulo je više od 308 hiljada, a oporavilo se milion i 700 hiljada ljudi. Broj zaraženih i preminulih i dalje raste u Velikoj Britaniji, Rusiji, Meksiku i Brazilu. Svetska zdravstvena organizacija poziva da se pod hitno i vrlo pažljivo istraži "neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu", a koji se povezuje sa Kovidom 19.

Zbog pandemije Kovida 19 večeras, umesto finala Pesme Evrovizije iz Holandije, u direktnom prenosu na prvim programima našeg radija i televizije biće emitovan muzički specijal pod nazivom "Eurovision: Europe Shine A Light". U revijalnom programu, koji će prenositi 45 zemalja upoznaćemo se sa pesmama i izvođačima koji bi se, da nije otkazano, večeras takmičili u finalu, ali i da se podsetimo velikih evrovizijskih hitova. U programu učestvuju i članice grupe "Hurricane", koje su izabrane da predstavljaju Srbiju s pesmom ASTA LA VISTA. Slušaoci i gledaoci će moći da čuju i vide i Mariju Šerifović koja je snimila spot za pobedničku pesmu Molitva na pustim ulicama Beograda.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]