Rok za podnošenje zahteva za subvencije za traktore produžen do 30. juna

Poljoprivrednici koji su zainteresovani za nabavku novog traktora, uz podsticaj države do 800 000 dinara, moći će da se prijave do 30. juna, jer je rok za podnošenje zahteva produžen za mesec dana. Do sada je na konkurs stiglo stiglo 416 zahteva, a više od pola već je i isplaćeno. To je za emisiju Nedeljom za selo potvrdila direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović. Ona je takođe navela da je na konkurs za mlade poljoprivrednike stiglo 5 500 zahteva na kojima se još radi, sa ciljem da svi koji ispunjavaju uslove dobiju subvencije.

Nedostatak vlage u zemljištu negativno utiče na pšenicu i ječam, ali i na druge ratarske kulture, posebno u Vojvodini. Zato se kiša željno čeka.

Kozarstvo je isplativo samo ukoliko postoji zatvoren krug, tvrde otac i sin Dobrivoj i Vladimir Dobrić koji u Beloj Reci kod Šapca, pored farme koza, imaju i mlekaru.

U topličkom kraju rod višanja ove godine biće nešto manji, ali se očekuju da će plodovi biti krupniji, a otkupna cena veća.

U emisiji govorimo i o sušenju voća za koje poslednjih godina raste interesovanje. O isplativosti tog posla razgovarali smo sa proizvođačem Dobrivojem Stanisavljevićem.

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]