Orban: Treba da se potrudimo da budemo u korak sa razvojem u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, razgovarali su danas u Beogradu, drugi put od početka epidemije. Vučić je poručio da su odnosi dve države najbolji u savremenoj istoriji. Zahvalio se Mađarskoj na podršci koju konstantno pruža Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na pomoći tokom krize izazvane pandemijom virusa korona. Orban je, između ostalog, istakao da jaka Srbija znači i stabilan region.

Danas ističe zadržavanje od 72 sata koje je određeno episkopu Joanikiju zbog litije održane na dan Svetog Vasilija Ostroškog. U Osnovnom sudu u Nikšiću završeno je uzimanje izjava dva svedoka. Branilac episkopa Joanikija uputio je pritužbu na rad policije zbog hapšenja. Građani su se jutros okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću kako bi dali podršku episkopu Joanikiju. U Nikšiću je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je rekao da je došao da zatraži oprost od Joanikija. "On je utamničen, a trebalo je da ja budem", rekao je Amfilohije. Poručio je državnim organima Crne gore da odmah oslobode Joanikija i sveštenike Srpske pravoslavne crkve.

Prijavljivanje za jednokratnu pomoć države od 100 evra od danas je bez ikakvih troškova moguće i preko posebnog broja telefona 0800 - 101 - 100. Pravo na tu vrstu podrške iz antikrioznog paketa Vlade Srbije mogu da ostvare svi punoletni građani sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u našoj zemlji. Od obaveze prijavljivanja izuzeti su penzioneri i korisnici socijalnih davanja. Na račune naših najstarijih građana novac stiže već danas, a od sutra mogu da ga podignu na šalterima banaka. Isplata za korisnike socijalnih davanja počinje u četvrtak 21. maja.

Slovenija je prva zemlja u Evropi koja je proglasila kraj epidemije korona virusa. A kada je reč o regionu, Crna Gora, Hrvatska i Grčka najavile su početak letnje sezone i otvaranje plaža, uz poštovanje određenih mera zaštite. Grčki zvaničnici procenjuju da je zemlja zbog pandemije korona virusa izgubila 22 milijarde evra i da je oko 45.000 ljudi ostalo bez posla.

Danas ističe rok u kojem je bilo predviđeno da roditelji izaberu školu za buduće prvake. Roditelji mogu da prijave decu za upis u škole i vrtiće preko portala E-uprava. Inače, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, najavio je da će od ponedeljka, 18-og maja, u vrtiće moći da krenu sva deca, bez obzira na to da li roditelji imaju potvrdu o radnoj obavezi.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Producent: Srđan Manojlović

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]