95 rođendan romskog fudbalskog kluba

Romski Fudbalski klub “Veternica” iz Leskovca obeležava 95 godina postojanja. Leskovački Romi počeli su da igraju fudbal između dva svetska rata, a izveštaj sa njihove prve zvanične utakmice zabeležen je 26. jula 1926. godine.

Zbog pandemija virusa Kovid-19, izbeglice i lica raseljena zbog sukoba u Siriji nalaze se u humanitarnoj katastrofi. Među onima koji su utočište potražili u Turskoj, među njima i veliki broj sirijskih Roma, situacija je još gora.

"Romakted" Program Saveta Evrope koji je usmeren na poboljšanje položaju Roma, tokom pandemije korona virusa doprineo je pružanju značajnih finansijskih i ljudskih resursa kako bi se obezbedila pomoć pripadnicima romske zajednice na Zapadnom Balkanu.

Emisiju vode Gordana Nešović i Branko Đurić. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]