Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna

Iz dana u dan opada broj pozitivnih na korona virus. Od početka epidemije, u zemlji je virus potvrđen kod 10.295 osoba, preminule su 222, a izlečene 3.824. Bolnički su zbrinuta 992 pacijenta, od kojih su 22 na respiratorima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je ocenio da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna, s obzirom na to da je virus korona još prisutan. On je rekao da će i dalje biti žarišta poput Leskovca, i najavio da će svi radnici "Jure", njih 2.850, biti testirani. Tiodorović je dodao da će trenutno opuštanje dati rezultate do kraja sledeće nedelje, i da će se videti da li je došlo do povećanja zaražavanja.

U Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Budvi sinoć su održani protesti zbog hapšenja i odbijanja žalbe episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika koji ostaju u pritvoru 72 sata.

U Nikšiću je uhapšeno više ljudi, među kojima i novinar Večernjih novosti Veliša Kadić koji je pušten posle 3 sata. Policija tvrdi da je u neredima u Nikšiću i Pljevljima napadnuta kamenicama i drugim predmetima, da je povređeno je 26 policajaca, od kojih je jedan zadržan na bolničkom lečenju i da su oštećena službena vozila i oprema.

Predsednik Aleksandar Vučić je ponovio da ne razume razloge zadržavanja vladike Joanikija i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i da se zato sa patrijarhom Irinejem obratio crnogorskim vlastima. Istakao je da Srbija nema izbora, ali da će, u mogućim granicama, biti uz srpski narod i crkvu.

Iz kabineta patrijarha srpskog Irineja saopštavaju da će se večeras u 17 časova u kripti Hrama svetog Save na Vračaru služiti Moleban Presvetoj Bogorodici za podršku episkopima, sveštenstvu i vernom narodu Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da se za jednokratnu pomoć države od 100 evra u toku jučerašnjeg dana prijavilo 2 miliona 350 hiljada građana. On je podsetio da sutra počinje isplata za penzionere, i da će oni novac moći da podignu već u subotu. Sutra će početi da radi i kol-centar, na kojem će građani takođe moći da se prijavljuju za pomoć od sto evra. Mali je podsetio da će građani moći da se prijavljuju do 5-og juna, a da će novac biti sukcesivno uplaćivan, kao i da će onima koji nemaju račun u banci, on automatski biti otvoren.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]