Epidemiolozi upozoravaju: nije vreme za masovna okupljanja

U Srbiji se i dalje smanjuje broj novoobolelih od virusa korona. U danu za nama u Srbiji je virus korona potvrđen kod 62 osobe od 5.012 testiranih. Preminule su još 3 osobe, ukupno 218.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da smo u periodu godine kada se zbog toplog vremna generalno smanjuje verovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spreče zarazu. Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u mnogim zemljama gde je došlo do popuštanja mera zabeležen blagi skok broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da prema masovnim javnim okupljanjima treba imati nultu toleranciju, jer je korona virus još u cirkulaciji. On je na TV Prva rekao da ga zabrinjava preterano opuštanje kada je reč o spovođenju preventivnih mera i naglašava da se masovna okupljanja drastično povećavaju rizik od prenošenja korona virusa.

Prvi srpski respirator predstavljen je u Institutu Mihajlo Pupin. Napravljen je za oko mesec dana, a tim stručnjaka je bez dana pauze, kažu, radio između 10 i 15 sati dnevno. Cilj im je da izađu na strano tržište, a da se što više specifičnih delova za respirator proizvodi u Srbiji.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava protiv poslanika i lidera Dveri Boška Obradovića i još tri osobe zbog učešća u incidentu koji se pre nekoliko dana dogodio ispred Doma narodne skupštine, kada je napadnut poslanik Marjan Rističević, saznaje Tanjug. Krivičnu prijavu kojom se Obradović i ostali terete za krivično delo nasilničko ponašanje, tužilaštvu je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon prikupljanja potrebnih obaveštenja i podataka.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]