Smanjuje se broj novoobolelih od korona virusa

Smanjuje se broj novoobolelih od korona virusa, kao i broj pacijenata na respiratorima u našoj zemlji. U danu za nama registrovano je još 89 zaraženih, a preminule su još 4 osobe. Ukupno je 10.032-oje obolelih, 213 preminulih i više od 2.730 izlečenih.

Od korona virusa su preminula tri pripadnika Vojske Srbije - dva civilna lica i jedan podoficir, inficirana su 52 pripadnika, a u izolaciji je njih 167, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na predstavljanju rezultata Vojske i Ministarstva tokom borbe protiv kovida 19. Rekao je da je bilo ukupno oko 300 inficiranih njihovih pripadnika, a da trenutno niko nije u teškom stanju.

U privremenoj bolnici na Beogradskom Sajmu od 56-oro testiranih 53-je je negativno i oni će biti otpušteni tokom dana. Tako će u privremenoj bolnici ostati 19 pacijenata, a o eventualnom zatvaranju bolnice na Sajmu razgovaraće se sutra na Kriznom štabu. Prva zdravstvena ustanova koja će biti isključena iz kovid sistema je Institut za ortopedsko-hirurše bolesti „Banjica". Svi lakši pacijenti su otpušteni i više se ne primaju oboleli od kovida 19.

Skupština Srbije nastavila je rad, raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima. Ta dva predloga zakona se odnose na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti kovid 19 u izbornom procesu.

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor potpisao je  Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine Vojvodine, kojom se za novi datum održavanja redovnih pokrajinskih izbora utvrđuje 21-vi jun. On je pozvao građane da iskoristite svoje pravo i obavezu i izađu na birališta.

U Vuhanu je prijavljen novi slučaj zaraze korona virusom, prvi posle 3-ćeg aprila, saopštili su lokalni zvaničnici. Kako prenosi Si-En-En, pacijent se nalazi u kritičnom stanju, a njegova supruga, koja je takođe testirana pozitivno na virus, u dobrom je stanju i ne ispoljava simptome bolesti. Zdravstvena komisija u Vuhanu je saopštila da je novi slučaj povezan sa "prošlom zarazom u zajednici".

Narodni muzej u Beogradu obeležava 176. ogodišnjicu osnivanja, virtuelnom izložbom "Trebenište" na kojoj su nakon više od sto godina od otkrića nekropole Trebenište kod Ohridskog jezera, prvi put objedinjeni arheološki nalazi koje čuvaju muzeji u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji. Izložba se od podneva može videti na veb sajtu muzeja. Pored mogućnosti obilaska eksponata sa Trebeništa, priređene su još dve nove virtuelne izložbe slikara Paje Jovanovića i Vlaha Bukovca.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]