Mere za oporavak turizma

Turizam i ugostiteljstvo su među najugroženijim sektorima privrede zbog pandemije koronavirusa. Prema procenama Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, turističke agencije imaće gubitak između pet i sedam miliona evra od početka godine do kraja maja.

Na koje načine bi turizam u Srbiji mogao da se oporavi? Kako podstaći građane da odmor provedu u svojoj zemlji - u banjama, etno domaćinstvima, planinama? Da li je upravo sada trenutak da se još više unapredi kvalitet turističke ponude? Šta se priprema kako bi se pomoglo turističkom sektoru da opstane?

Sagovornik emisije je Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije.

Gotovo sve zemlje u svetu suočavaju se sa sličnim problemima u ključnim sektorima privrede. Ekonomiju EU ove godine očekuje pad od 7,4 odsto - procene su Evropske komisije. Nakon recesije istorijskih razmera, naredne godine očekuju oporavak uz rast od 6 odsto. Kako će članice Unije izaći iz recesije, gde se očekuje najmanji a gde najveći pad BDP-a,  šta će pokrenuti novi privredni ciklus u evrozoni - pitaćemo Aleksandra Međedovića, privrednika koji živi i radi u Berlinu i Istanbulu.

Urednik emisije je Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]