Smanjen procenat novoobolelih, ali je virus još prisutan

U Srbiji je trenutno smanjen procenat otkrivenih slučajeva KOVIDA 19 ali je virus, iako oslabljen, još prisutan. Ipak, kovid bolnice se još neće zatvarati. Ublažene mere zaštite i prevencije moraju se poštovati da se ne bi desio novi talas širenja a za kršenje mera kazna će sa 30 hiljada biti povećana na 50 hiljada dinara. U Srbiji su do sada zaražene 9.943 osobe, a izlečene 2.453. Od posledica infekcije umrlo je 209 pacijenata, na respiratoru je 45 obolelih.

Uz sve mere opreza, od ponedeljka će u vrtić krenuti deca čija oba roditelja moraju na posao, a nemaju alternativu za čuvanje. Da bi dete bilo primljeno potrebna je potvrda izabranog pedijatra da je zdravo, ali i potvrda poslodavca roditelja o neophodnosti povratka na posao, kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Obeležava se 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata u Evropi i pobede nad fažizmom. Ove godine skromnije i bez tradicionalnih vojnih parada jer su u mnogim zemljama na snazi restriktivne mere zbog pandemije korona virusa. Na spomen-obeležja u Srbiji i svetu, položeni su venci i odata pošta žrtvama. U čast Dana pobede i Besmrtnog puka i kao podsećanje na doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom, u promet je puštena i prigodna marka. U Moskvi je organizovano samo nadletanje aviona i helikoptera. Predsednik Rusije Vladimir Putin, povodom obeležavanja 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, rekao je da su preci dali svoje živote da bismo živeli buduće generacije.

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope - sećanjem na Deklaraciju kojom je francuski šef diplomatije Robert Šuman postavio temelje današnje Evropske unije. Predsednik Aleksandar Vučić u čestitki evropskim zvaničnicima ističe da je to dan pobede ideje ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti. "Put evropskog jedinstva započet pre 70 godina vizionarskom idejom Roberta Šumana, još je privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice. Srbija je ohrabrena porukama sa Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, jer postojanje evropske perspektive predstavlja jak podsticaj našim političkim, ekonomskim i društvenim reformama," navodi se u čestitki predsednika Srbije.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]