Oprezno i posle vanrednog stanja

Ukidanje vanrednog stanja početak je vraćanja u uobičajene životne tokove. Kako treba da reaguje starija populacija i koliko je važno da i dalje bude oprezna i odgovorna prema svom i zdravlju bližnjih? Odgovore ćemo potražiti od Jelene Vulić, psihologa i psihoterapeuta u Savetovalištu Volonterskog servisa opštine Zvezdara.

Razgovaraćemo i sa Danicom Šmic, najstarijom volonterkom Crvenog krsta opštine Savski venac. Iako joj je 82 godine, i tokom vanrednog stanja telefonom je pružala podršku vršnjacima sa Senjaka, bodreći ih da pobede samoću u izolaciji.

U minutima za zdravlje ćemo se osvrnuti na testiranje stanovništva na Kovid 19. Istraživanje na uzorku od sedam hiljada porodica širom Srbije je u toku, a o njegovom značaju će govoriti imunolog dr Srđa Janković.

Predstavićemo i autora savremenih kuvarica na društvenim mrežama Gorana Novakova iz Novog Kneževca. Prethodna dva meseca je, nekadašnje zidne kuvarice od platna, preslikavao na fejsbuku, instagramu i vajberu uveseljavajući i mlade i stare.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Danica Šmic (Foto/M. Stojadinović)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]