Dositej Obradović - putovanje u vek prosvetiteljstva

Putovati, učiti i podučavati druge - „prosveštavati“ bile su ključne reči života Dositeja Obradovića i njegovog celokupnog stvaralaštva od prvih dalmatinskih spisa (1768 - 1670), preko prosvetiteljskog manifesta „Pismo Haralampiju“ (1783), pa sve do „Mezimca“ (1818) knjige koja je tek posthumno objavljena, kao drugi deo „Sobranija“.

Knjige „Život i priključenija", „Basne", „Sovjeti zdravago razuma", „Sobranije raznih naravoučitelnih veščej", pokazuju kako je prosvetitelj Dositej Obradović postao i jedan od najznačajnijih pisaca druge polovine 18. veka.  

To potvrđuje i „Leksikon srpskog prosvetiteljstva koji je priredila i sačinila Mirjana D. Stefanović u kome se gotovo nijedna odrednica ne može ispisati bez Dositejevog dela i bez Dositejeve misli.

Neke od odrednica iz leksikona poslužile su da u večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba" otputujemo sa Dositejem Obradovićem u vek prosvetiteljstva i da se kroz njegova dela ponovo susretnemo sa rečima kao što su tolerancija, sloboda, ljubav, lepota, umetnost, kultura, nauka, razum, prijateljstvo...

Prvi putokaz na ovom putovanju bila je rečenica mladog Dositeja zabeležena pod slovom A u „Vencu od alfavita":

„Ako želiš znati šta je prava lepota i blagorodije, znaj da čistota duševna i pošteno življenje, to je prekrasna lepota; razum, učenje, mudrost, pravda i istina, to je carsko uma blagorodije."

Navodi iz Dositejevih dela, korišćeni u emisiji „Kod dva bela goluba" , preuzeti su iz knjige posvećene Dositeju Obradoviću koju je priredila Mirjana D. Stefanović u okviru antologijske edicije „Deset vekova srpske književnosti", kao i iz knjige izabranih dela „ Dositej Obradović-Srpskom narodu ili slobodno misliti" koju je priredio Dušan Ivanić.

Autor i urednik emisije Tamara Krstić.

Muzički urednik Radmila Dujaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]