Priče sa Balkana duž Trajanovog puta

Sela, naselja i gradovi duž Trajanovog puta, narodi i kulture, običaji, verovanja, mitovi i legende, nasleđe prethodnih vremena, privreda, ratovi i osvajanja, i sve to viđeno i doživljeno očima evropskih putopisaca, samo su delovi poznovizantijskog i ranoosmanlijskog sveta duž najvažnijeg vojnog i trgovačkog puta, koje nam Mihailo St. Popović otkriva u knjizi „Od Budima do Konstantinopolja- Via Traiana u svetlu rukopisne literature u periodu od 14. do 16. veka“ i u večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba“.

Mihailo St. Popović rođen je u Beču (Austrija) 1978. godine. Na Bečkom univerzitetu završio je studije vizantologije, novogrčkog, balkanologije, numizmatike i srednjovekovne istorije. Na srpskom jeziku objavljene su mu dve knjige: „Mara Branković-žena između hrišćanskog i islamskog kulturnog kruga u 15. Veku" (Akademska knjiga) i „ Od Budima do Konstantinopolja- Via Traiana u svetlu putopisne literature u periodu od 14. do 16. veka" ( Akademska knjiga).

Priče sa Balkana duž Trajanovog puta Mihila St. Popovića, u emisiji „Kod dva bela goluba" su i priče o nazivu puta, o putopiscima, o tome kakva su bila njihova interesovanja , kakve su zapise sa svojih putovanja ostavili kao i šta nam danas ti putopisi govore.

Takođe oni su i potvrda postojanja Trajanovog puta ali i istorijsko-geografsko istraživanje trase najvažnijeg vojnog i trgovačkog puta. Tako je u 16. veku Rajnhold Rubenau, u blizini grada Niša zabeležio:

„Usput se kod jednog potočića opet pojavljuje popločani put, koji se u celoj Bugarskoj naziva Trajanov put, po caru čije je on delo ( Via Traiana a Traino imperatore authore) i taj put je sačuvan i dograđen uz velike izdatke turskog cara i njegovih paša sve do Konstatinopolja, ali se on pred našim očima često gubio, jer je na niskim delovima zbog naplavina i drugih okolnosti izmenio trasu..."

Autor i urednik emisije: Tamara Krstić.

Muzički urednik: Radmila Dujaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]