Nedeljom za selo

Afrička kuga svinja, koja je pre mesec dana potvrđena na 4 farme u 3 mladenovačka sela, za sada je pod kontrolom, ali opasnost od širenja te zarazne bolesti i dalje postoji, jer inkubacija traje 40 dana. Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara ponovo je pozvala proizvođače svinja da prijave sva uginuća i sve pobačaje krmača i da ne puštaju nikoga u svoje obore, kako se afrička kuga ne bi proširila.

U Banatu je počela žetva ranih sorti soje, dok se žetva suncokreta privodi kraju. Proizvođači su nezadovoljni otkupnom cenom te uljarice.

Protekle nedelje bili smo u smederevskom kraju. Vinogradari i vinari, uoči početka berbe, očekuju dobar kvalitet grožđa, ali ne i rod. Tvrde da će vino, zbog mnogo sunca, ove godine biti odlično. O tome su nam pričali Milomir Ilić iz Vodnja i Zoran Gitarić iz Dobrog Dola.

Proizvođači jabuka počeli su berbu. U zasadima koji se navodnjavaju i prinosi i kvalitet su veoma dobri. Međutim, otkupne cene prvog roda prvoklasnih jabuka za izvoz mnogo su manje nego prošle godine. Zato će svi koji mogu jabuke ostaviti u hladnjače i sačekati bolju cenu.

 

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.


broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]