Novosti dana

U Palati Srbija održan je sastanak predsednika Aleksandra Vučića, političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji. To je prvi sastanak posle pobede Srpske liste na izborima za predsednike četiri opštine na severu pokrajine i pred obraćanje predsednika Vučića u Skupštini, na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji. Posle sastanka, predsednik Aleksandar Vučić izjavio da su pripremljene jake mere kao odgovor na ponašanje Prištine. Najavljuje da će detaljnije o merama govoriti posle sastanka u Parizu. Predsednik Vučić pozvao međunarodnu zajednicu da spreči nameru Prištine da hapsi Srbe. Znamo da je Rosu u pripravnosti, kaže Aleksandar Vučić.

Britanska premijerka Tereza Mej podneće ostavku sedmog juna. Predsednica vlade je navela da će ustupiti mesto novom lideru Konzervativne partije, koji  treba da do kraja sprovede izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. O ostavci se spekuliše već nekoliko dana, budući da novi predlog Mejove o sporazumu o Bregzitu nije ni došao na dnevni red parlamenta, a pojedini konzervativci su  najavljivali da će joj izglasati nepoverenje ukoliko sama ne ode sa premijerskog mesta. 

Izbori za članove Evropskog parlamenta održani su u Velikoj Britaniji i Holandiji, a u većini zemalja Unije glasaće se u nedelju. U Holandiji je, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila Laburistička partija. U Velikoj Britaniji stotine građana bilo je onemogućeno da glasa zbog administrativnih grešaka. Nisu saopšteni zvanični preliminarni rezultati izbora.

Dan slovenske pismenosti i kulture biće obeležen brojnim manifestacijama u Beogradu i Srbiji. Tradicionalno se proslavlja 24-og maja kao sećanje na dan kada su 863-će godine, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona da se 24-ti maj - Dan Ćirila i Metodija kao državni praznik obeležava radno.

Dušica Žegarac, doajen srpske i jugoslovenske kinematografije, preminula u 76. godini.

Nikola Jokić potvrdio da će igrati za košarkašku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu.

Urednik emisije - Nataša Raketić

Urednik vesti - Marica Serdar

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]