Romano Them

U današnjoj emisiji razgovaramo sa Ademom Ademijem, iskusnim romskim aktivistom iz Makedonije koji nam govori o Evropskoj mreži za ravnopravnost Roma koja je pred osnivanjem i čije će sedište biti u Briselu. Mrežu čini više od 30 romskih organizacija sa Zapadnog Balkana i iz Turske. Cilj je, između ostalog, borba protiv anticiganizma u državnim institucijama.

Iz starog centra Bukurešta prinudno je evakuisano 27 romskih porodica. Vlasti nisu obezbedile nikakav alternativni smeštaj za oko 100 ljudi među kojima je i veliki broj dece.

Takođe iz Rumunije stižu i lepe vesti o svešteniku Rumunske pravoslavne crkve Petru Veceleanu, koji posebnu brigu ukazuje siromašnoj deci u svojoj parohiji, među kojima je mnogo one romskog porekla dece.

U okviru 5. Festivala mladih Roma i Svetskog dana Roma u Rijeci će biti prikazana predstava „Rukeli", koju izvode mladi učenici romskog porekla . Predstava je režirana prema istinitom događaju o romskom bokseru Johanu Trolmanu, koji je zbog svog etničkog porekla, kao veliki šampion, predstavljao trn u oku nemačkim nacistima.

Emisiju vode Una Beriša i Branko Đurić.
broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]