Čitaj mi!

Nova diskografija

Predstavićemo najnoviji album pijanistkinje Micuko Učida, sa Dijabeli varijacijama Ludviga van Betovena, koji je 8. aprila objavila izdavačka kuća Deka klasiks.

Učida je ekskluzivna umetnica izdavačkih kuća Deka klasiks i Filips već više od četiri decenije. Njen proslavljen diskografski opus, koji uključuje i zvučne zapise svih sonata Mocarta i Šuberta, doneo joj je Gremi nagrade, kao i nagrade časopisa Gramofon i Bi-Bi-Si Mjuzik magazina. Ova umetnica važi za jednog od najvećih interpretatora muzike Prve i Druge bečke škole. Kako ističe muzikolog Stefan Cvetković, „beskompromisnom umetničkom posvećenošću Micuko Učida je uspela da izgradi jedinstven pijanistički stil koji se zasniva na suverenom vladanju tehnikom i pažljivom koncipiranju interpretacije za koju se s uverljivošću može reći da rezultira istinski originalnim tumačenjem muzičke literature".

Živa izvođenja Betovenovih Dijabeli varijacija Micuko Učide kritičari opisuju kao očaravajuća i ubedljiva do samog kraja. Novi i jedini snimak ovog dela u diskografskom opusu ove umetnice zabeležen je u Snejp Moltingu u Safoku, koncertnoj dvorani prema kojoj ova japanska pijanistkinja oseća izražen afinitet. Učida je ovog puta fokusiranom i strastvenom interpretacijom udahnula novi život ovom jednom od najvećih varijacionih ciklusa u istoriji muzike. Nijedna od 33 varijacije ne prolazi bez suptilnog osvetljavanja trenutka, artikulacije ili unutrašnjeg dijaloga. Vrhunac Betovenove maštovitosti koji dolazi do izražaja zbog njegove mogućnosti da jednu temu transformiše u bezbroj živahnih, izražajnih vidova, Učida upravo podvlači u svojoj interpretaciji koristeći izraženu artikulaciju, dosledno praćenje partiture, vodeći se pak sa druge strane sopstvenim osećajem i muzikalnošću.

Urednica Jelena Damjanović

broj komentara 0 pošalji komentar