Čitaj mi!

Muzika sveta

Curious Classics festival: Julduz Turdijeva

Nastavljamo ciklus posvećen festivalu Curious Classics koji je održan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu. U večerašnjoj emisiji čućete snimak nastupa uzbečke pevačice Julduz Turdijeve, zabeležen 29. februara u Koncertnoj dvorani u švedskoj prestonici.

Teritorija današnjeg Uzbekistana, nekada je bila deo velikog i moćnog Persijskog carstva i važna tačka na čuvenom Putu svile. Kako su se vremenom menjala carstva i dolazili osvajači - prvo Grci sa Aleksandrom Velikim, potom Arapi, pa Mongoli i na kraju Rusi u 19. veku - Uzbeci su razvili bogatu kulturu koja je bila i pod uticajem ovih naroda. Osim toga, oduvek su bili vrsni trgovci i emisari koji su putovali širom tada poznatog sveta, pre svega Centralnom Azijom, Kinom i Indijom, što je doprinelo preplitanju i prožimanju različitih kultura na ovom području. Zato ne čudi činjenica da mnogi klasični pevači, kojima pripada i Turdijeva, pevaju na uzbečkom, persijskom i turskom jeziku.

Julduz Turdijeva je već sa dvanaest godina prepoznata kao "zvezdu u usponu", što je bila i zgodna igra reči jer njeno ime na uzbečkom znači upravo "zvezda". Od tada do danas, ona je često bila nagrađivana kao izvanredna umetnica koja je, uprkos svojoj mladosti, savladala nekoliko teških muzičkih formi i klasičnih stilova kao što su uzbečki šašmakam, ali i persijski, arapski i turski makami.

Na koncertu u Stokholmu sa njom su nastupili: Ulugbek Temirov na dojri, odnosno tamburinu; Rasulov Uktamjon - tambura, dutor i sato, kao i razne vrste lauta dugog vrata bez pragova i Umid Vahidov - gijak, električna violina i vokal.

Urednica emisije Marija Vuković