Čitaj mi!

Džez

Emitujemo snimak koncerta dua klarinetiste Bena Goldberga i pijaniste i klavijaturiste Majkla Kolmena, održanog 30. aprila 2018. godine u Experimental Sound studiju u Čikagu.

Klarinetista Ben Goldberg i pijanista Majkl Kolmen akteri su američke nezavisne muzičke scene na raskršću džeza i eksperimentalnog pristupa savremenoj kompoziciji. Goldberg je gradio reputaciju kao član postave Tin Hat, vlastitog trija sa Gregom Koenom i Kenijem Volesenom, te mnogih drugih autorskih postava, kombinujući moderan pristup džezu sa klezmerom i alternativnom rok i pop muzikom. Kolmen je, pak, poznat po eksperimentalnim tehnikama snimanja i fokusu na teksturu u pristupu zvučnoj slici. Obojica su svoje karijere vezali za takozvanu Zalivsku scenu u San Francisku i Ouklendu.

Njihov projekat Practicioner kojim su se predstavili u Experimental Sound studiju u Čikagu, predstavlja osvrt na album Hocus Pocus legendarnog Stiva Lejsija, jednog od najznačajnijih avangardnih muzičara u istoriji džeza. Goldbergov i Kolmenov pristup je minimalistički i hipnotičan, zasnovan na aranžmanima koji podsećaju na niz zvučnih minijatura. Iako koncert karakteriše repetitivni pristup osnovnim motivima originalnih kompozicija, stalnim preplitanjem instrumenata i odsustvom striktnih uloga unutar dua dvojica muzičara postižu dinamičnu interakciju, te održavaju pažnju i napetost kod slušaoca.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović