Džez

Odabrane numere sa koncerta trija pijaniste Daniela Karlsona, održanog 12. decembra prošle godine u švedskom gradu Umeo.

Daniel Karlson je na švedskoj džez sceni pozicioniran kao muzičar širokog stilskog zahvata i sviračke kompetencije, i kao takav rado viđen saradnik mnogih mejnstrim muzičara - Nilsa Landgrena, Viktorije Tolstoj, Rigmor Gustafson. Sa druge strane, sarađuje i sa kreativno ambicioznim, modernijim sastavima kao što su Oddjob trubača Gorana Kajfeša ili bend Magnusa Estrema, nekadašnjeg bubnjara e.s.t.-a. Kao bendlider objavljuje albume već par dekada i najkomotnije se oseća u popularnom formatu klavirskog trija. 

Sa basistom Kristijanom Speringom i bubnjarem Fredrikom Rundkvistom snima od 2013. godine, a već u prvom periodu zajedničkog rada osvajaju nagradu za džez grupu godine Švedskog radija, kao i još nekoliko prestižnih nagrada u zemlji. Premda se u radu grupe oseća duh velikog Boboa Stenstona, sa kojim je u različitim periodima sarađivala i Karlsonova ritam sekcija, trio u podjednakoj meri baštini i skandinavsku i američku tradiciju pijanističkog trija. U tom smislu se Karlson nadovezuje i na estetiku Breda Meldaua, dok na skandinavskoj sceni parira Helgeu Lienu, diskretno istražujući širine post-bapa 21. veka.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović