Muzika viva

Predstavićemo ostvarenja islandskog kompozitora Haldora Smarasona u izvođenju Sigi kvarteta.

Ovaj autor, rođen 1989. godine, osnove studije kompozicije je završio na Islandskom univerzitetu umetnosti, a master studije na Menheten školi za muziku kao dobitnik Fulbrajt stipendije. Njegova dela izvodili su Islandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Štutgartskog radija, Filharmonijski orkestar Francuskog radija kao i brojni kamerni ansambli među kojima su ansambl Enterkontamporen i islandski gudački kvartet Sigi čije ćemo interpretacije slušati u emisiji.

Muziku Haldora Smarasona opisuju epitetima poput atmosferična, ali i agresivna, a karakteriše je snažna energija koja u osnovi delikatna, eruptira s vremena na vreme. Takođe, u njegovim delima susrećemo vanmuzičku inspiraciju i aspekte muzičkog teatra, uz izraženu gestualnost i sklonost ka smelim zvučnim istraživanjima.

Posebno je interesantna enigmatična, recentna, kompozicija posvećena Smarasonovoj borbi sa anksioznošću. Njen naslov je dat u formi jezičke zagonetke koja se rešava uz pomoć prva tri slova islandske reči za strepnju - kvidi, čime se dobija naziv Kavatina. U ovom delu kompozitor je pokušao da opiše raznolika stanja koja izaziva anksioznost, eksperimentalnim zvučnim sredstvima. 

Urednica Ksenija Stevanović