Imaginarni pejzaži

Album „Laced With Rumour” britanskog elektroničara Maksvela Sterlinga, koji je 23. aprila objavila diskografska kuća Ecstatic.

Pred nama je izuzetno raznovrsno i intrigantno ostvarenje na kojem se sustiču elektronika, meditativni minimalistički dron, matrice proistekle iz spritualnog džeza na tragu radova Dona Čerija, čiji semplovi se pojavljuju u numerama.

Same numere su nastale 2018. godine kao višekanalna zvučna instalacije za galeriju Notingem Kontemporari, u okviru grupne izložbe „The House of Fame” koja je predstavljala retrospektivu kolaža, kostima i muzičkih objekata britanskih umetnika u proteklih četrdeset godina. Inspiracija za njihov nastanak je došla iz različitih izvora – od rimske mitologije do fabrika čipke iz Notingema. Rezultat je neposredan i bogat zvučni svet, nastao na razmeđi eksperimentalne elektronike, zvučnog eksperimenta i audiovizuelne instalacije. Četiri numere – Čipkasto, Uz glasine, Zvučnik i O istini – plene svojim fludinim protokom, neortodoksnim, ali organski sraslim spojevima različitih materijala i gotovo hipnotičkim usmeravanjem slušanja u stanje transa i kontemplacije. Album Laced With Rumour Maksvela Sterlinga govori o današnjem vremenu, susticanja raznolikih udaljenih praksi u bliskom prostoru digitalne kulture, ali i o kinematografskom iskustvu samog umetnika sposobnog da stvori bogate tapiserije zvuka, snažnog narativnog prisustva.

Urednica Ksenija Stevanović