Nova diskografija

Predstavljamo najnoviji album gudačkog kvarteta Kjaroskuro na kojem su objavljena tri kvarteta iz opusa 76 Jozefa Hajdna.

Ovaj internacionalni gudački kvartet koji nastupa na originalnim instrumentima, osnovan 2005. godine, predvodi harizmatična ruska violinistkinja Alina Ibragimova, a u njemu još nastupaju i španski violinista Pablo Ernan Benedi, švedska violistkinja Emilie Hernelund, kao i francuska violončelistlinja Kler Tirion. Po rečima kritičara magazina Gramofon, u pitanju je ansambl koji je „predvodnik u autentičnom izvođenju kamerne muzike klasične epohe", čiji članovi sviraju na instrumentima sa crevnim žicama i istorijskim gudalima, te njihov zvuk ponekad može predstavljati „šok za uši, ali u najboljem smislu te reči". Uglavnom fokusirani na klasični i ranoromantični repertoar, ovi umetnici su do sada objavili snimke sa delima Mocarta, Betovena, Šuberta i Mendelsona, a pre četiri godine, u saradnji sa izdavačkom kućom Bis, započeli su i projekat snimanja gudačkih kvarteta Jozefa Hajdna. Tokom 2016. i 2017. godine, zabeležili su šest kvarteta iz opusa 20 ovog bečkog klasičara, a sada se Kjaroskuro kvartet okrenuo poslednjoj dovršenoj zbirci Hajdnovih kvarteta, opus 76, izvodeći prva tri, od šest dela u ovom opusu.

Ovi kvarteti, koje je Hajdn komponovao 1796, kao šezdesetčetvorogodišnjak, predstavljaju njegov najambiciozniji pokušaj u žanru koji je upravo on utemeljio, a koji je ovim delima nastavio da razvija. Nijedan set kvarteta koji je do tada napisao nije posedovao toliku raznovrsnost, eksperimente sa sonatnim oblikom, kao i tematsku i motivsku razradu koja je prožimala sve deonice instrumenata. Ovaj interpretativni izazov, članovi kvarteta Kjaroskuro prihvatili su smelo, istražujući eklektičnost ovih dela, široki spektar emocija, ali i preciznost intelekta koji je konstruisao neke od najlepših tema napisanih za medij gudačkog kvarteta.

Urednica emisije: Ivana Neimarević