Sublimne frekvencije

Predstavljamo dvostruki album „Græ” Mozisa Samnija, koji je pre nekoliko dana objavila izdavačka kuća Jagjaguwar.

Mozes Samni je mladi umetnik, rođen 1991. godine, čiji roditelji potiču iz Gane, a rođen je u San Bernandinu u Kaliforniji. Nakon kratkog boravka u Gani, porodica se vratila u Ameriku gde je Samni sa dvadeset godina upisao kreativno pisanje na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA). Tokom studija počeo je da svira gitaru, a nekoliko godina kasnije, tačnije 2013, njegova muzika počinje da privlači pažnju javnosti. Četiri godine kasnije objavio je hvaljeni debitantski album Aromanticizam, koji ste imali priliku da slušate u ovoj emisiji.

Najnovije izdanje, pod nazivom Græ Mozisa Samnija podeljeno je u dva dela, odnosno diska. Prvi disk Samni je objavio u februaru ove godine, a drugi pre tri dana za izdavačku kuću Jagjaguwar. Ovo izdanje poslužilo mu je da pojasni svoje stavove o pitanju porekla koje mu se često nameću, sa ciljem da ga definiše. Kako je sam istakao u intervjuu za časopis NME pre objavljivanja albuma „Ljudi često traže način da vas definišu kako bi vas razumeli, ali moj identitet je na višestruk način stvoren. To nije nešto što može ili želim da bude definisano”. Ovaj album zapravo je, kako dalje ističe, dokaz da neodređeno/nedefinisano i dalje postoji i da je živeti sa tim jedan način otpora, odnosno borbe.

Muzički, Samni nastavlja da razvija svojevrsni zvučni svet sa prethodnog izdanja, izbegavajući, u skladu sa stavovima koje propagira, bilo kakve žanrovske odrednice. I premda na izdanju, pa i u samim pesmama kombinuje žanrove kao što su art-pop, avangardni pop, džez, kantautorski izraz ili govorne segmente, sa izuzetno kompleksnim aranžmanima, Samni sa druge strane uspeva da tematski, odnosno stilski povezuje pesme. On je, kako ističu kritičari, stvorio od svoje muzike međuprostor koji služi slušaocima da istvoremeno apsorbuju i razmatraju umetnost.

Autorka emisije Jelena Damjanović