Savremena srpska muzika

Pozorišna muzike Vladimira Pejkovića

Ovaj autor, rođen 1976. godine, studije kompozicije završio je u klasi Zorana Erića, a u njegovom opusu, pored dela kamerne muzike, najbrojnija su ostvarenja upravo iz oblasti primenjene muzike – realizovao je muzičku potku za prvi srpski igrani nemi film Karađorđe iz 1911. godine, za koju je nagrađen na Petom bijenalu scenskog dizajna, te komponovao muziku za više od 130 pozorišnih predstava različitih žanrova i nekoliko igranih filmova.

Pored kompozitorskog rada, Vladimir Pejković se bavi i dizajnom tona i produkcijom, a nastupa i kao izvođač – bas gitarista i pijanista, pre svega sa trijom Ravno Nebo sa kojim je nastupao na značajnijim festivalima savremene muzike u zemlji.

U emisiji ćemo se podsetiti koncertne večeri održane 27. septembra 2016. godine u okviru emisije „Studio 6”, koju zajednički realizuju Treći program Radio Beograda i televizijski kanal RTS 3, kada su predstavljene odabrane numere koje je ovaj autor napisao za različite pozorišne kuće u našoj zemlji. Svoje muzičke teme, Pejković je te večeri predstavio u novom obliku i novim aranžmanima, i sam nastupajući na klaviru, klavijaturama i bas gitari, uz prateći ansambl u kojem su još bili Sonja Lončar i Andrija Pavlović, klavijature i sintisajzeri, Anja Đorđević, glas, Damjan Babić, gitara, Nemanja Aćimović, elektronski bubanj i Dušan Petrović, saksofon.

Slušaćete Pejkovićeve teme iz predstava Jastučko Martina Mekdone, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bore Ćosića, Antonije i Kleopatra i Romeo i Julija Vilijama Šekspira, Zmajeubice Milene Marković, Život broj 2 Ivana Viripaeva, Lice od stakla Marka Rejvenhila i Trgovina Alberta Ostermajera

Urednica emisije: Ivana Neimarević