Imaginarni pejzaži

Autorski mikstejp Nebojše Bogdanovića

Predstavljamo mikstejp Nebojše Bogdanovića producenta, čiji di-džej setovi, nekonvencionalni i hipnotički, su jedni od prepoznatljivih stubova beogradske klupske kulture kao deo kultnog serijala Disco not Disco i kroz svoje samostalne nastupe. Takođe, zajedno sa Goranom Simonoskim, u okviru projekta TAPAN, otisnuo se u pravcu istraživanja novih muzičkih putanja, onih u kojima se deep-techno spaja sa elementima džeza, odnosno sa ritmovima i muzičkim matricama orijentalnih i neevropskih muzika.

Mikstejp koji ćete premijerno čuti u našoj emisiji, nastajao je gotovo mesec dana tokom vanrednog stanja izvazanog pandemijom virusa Covid-19. U njemu se stapaju raznoliki zvučni imaginarijumi - neki udaljeni, melanholični i egzotični, neki hipnotični i ritualni, neki nadrealni i ludički. Kako sam autor kaže ovo je pokušaj „da kroz izbor numera izrazim svoja razmišljanja i osećanja u vezi sa situacijom u kojoj smo se kao društvo i čovčanstvo našli". Svet pre virusa i svet posle pojave virusa nisu isti: to je i dalje povezan svet, svet približavanja i deljenja, ali je ekstroverciju i fizičku blizinu, zamenila distanca i introspekcija, ojačana umreženom tehnologijom.

U stvari, u razmišljanju koje je bilo akutelno kako u mesecima zatvaranja, tako i u ovim mesecima normalizacije koji slede, bave se pitanjem da li i na koji način nastanjujemo sosptveni život i da li je jedini način da ga očuvamo onaj koji nas nagoni da, kako kaže Nebojša Bogdanović, „usporimo kako bismo se sačuvali od samih sebe"? Njegov mikstejp nam pokazuje tu putanju nade u mirniji i pravičniji svet, koji ponovo osluškuje samog sebe.

Urednica Ksenija Stevanović