Nova diskografija

Kšištof Urbanjski izvodi Simfonijske poeme Riharda Štrausa

U emisiji predstavljamo najnoviji snimak ansambla Filharmonije Severnonemačkog radija pod upravom Kšištofa Urbanjskog, sa delima Riharda Štrasusa koji je krajem aprila objavila diskografska kuća Alfa.

Kšištof Urbanjski je od 2015. godine glavni gostujući dirigent ovog hamburškog orkestra, sa kojim je do sada objavio pet diskografskih izdanja. Posle dela Lutoslavskog, Dvoržaka, Šopena, Rahmanjinova i Stravinskog, na svom šestom albumu, odsvirali su tri najpoznatije simfonijske poeme Riharda Štrausa - Don Žuan, Vragolije Tila Ojlenšpigela i Tako je govorio Zaratustra.

Dobra saradnja ovog orkestra i dirigenta očigledna je i na ovom izdanju - u poemi Don Žuan, Urbanjski verno dočarava temperament glavnog junaka, njegov nezasitu težnju ka novim osvajanjima i ljubavnim avanturama, ali i senzualnost. U Vragolijama Tila Ojlenšpigela, orkestar potencira ironičnu dimenziju ovog tragičnog junaka, dok u poemi Tako je govorio Zaratustra, posebnu pažnju dirigent pridaje tonskim bojama i toplini orkestarskog zvuka. Budući da je ovo prvi objavljeni snimak dela Riharda Štrausa ovog mladog poljskog dirigenta, može se reći da je smeli odabir njegove tri najpoznatije simfonijske poeme doneo njihovu ubedljivu i uzbudljivu interpretaciju.

Urednica emisije Ivana Neimarević