Gramofonija – Kompozicije za dva klavira

Reprodukovaćemo album sa snimcima kompozicija Đorđa Eneskua, Bele Bartoka i Vitolda Lutoslavskog u izvođenju Jelene Sorokine i Aleksandra Bahčijeva. Ploču je 1981. godine objavila produkcijska kuća Melodija.

Muzikološkinja i pijanistkinja Jelena Sorokina je početkom osamdesetih već bila poznato ime u svetu pijanizma, pre svega zbog albuma sa muzikom Šuberta i Mocarta koje je realizovala sa svojim suprugom Bahčijevim. Iako se u svom profesionalnom i akademskom radu pretežno bavila istorijom sovjetske muzike, njena diskografija je uglavnom sačinjena od tumačenja manje poznatih ostvarenja muzike za dva klavira zapadnoevropskih autora XIX i XX veka. Bez obzira na muzikološki angažman, njene interpretacije ne spadaju u istorijski zasnovana izvođenja, već otkrivaju tada savremen pristup tumačenju, obrazložen u njenoj studiji „Klavirski duet, istorija žanra”.

Kao i za sve svoje albume, i za ovu ploču je programski komentar pisala Jelena Sorokina, a grafičko rešenje omota ploče je zasnovano na fotografiji Borisa Sergejeva. Snimke je zabeležio Mihail Pahter koji se, pored beleženja izvođenja u Baljšoj teatru, specijalizovao i za snimanje klavirske muzike, a sarađivao je sa Mihailom Pletnjovim, Tajtanom Nikolajevom, Emilom Gileljsom i brojim drugim sovjetskim pijanistima.  

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić