Džez

Slušaćete snimak koncerta internacionalnog trija Marija Koste, održanog 2. novembra prošle godine na Tampere džez festivalu u Finskoj.

Kao i mnogi drugi portugalski džez muzičari, bubnjar Mario Kosta svoj internacionalni uspon duguje učestvovanju na albumima koje je objavila tamošnja poznata izdavačka kuća Clean Feed Records. Njega je 2010. basista Hugo Karvaljaiš pozvao da svira na albumu Nebulosa koji je naišao na odličnu recepciju kod relevantne džez kritike, da bi nakon toga započeo svoju afirmaciju u brojnim postavama. Paralelno sa džez karijerom svirao je i u bendu popularne fado pevačice Ane Moure.

Svoj bendliderski album Oxy Patina objavio je 2018. i na njemu sviraju francuski pijanista Benoa Delbek i gitarista Mark Dikre. Na koncertu u Tampereu, Dikrea zamenjuje stari Kostin saradnik Hugo Karvaljaiš, pa tako i trio dobija nešto klasičniju instrumentalnu formaciju sa kontrabasom i bubnjem u ritam sekciji. Polazni tematski okviri numera takođe asociraju na konvencionalne forme džeza, bliske ECM produkciji. Ipak, Kostin trio svoju avangardnu orijentaciju iskazuje u razradama kompozicija i improvizacijama, koje se stilski i aranžerski znatno udaljavaju od pitkih tema. Instrumentalnu širinu Kosta i Delbek razrađuju i upotrebom elektronike i klavijatura. 

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović