Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Prisustvo u povetarcu” (Una Presencia En La Brisa), koji su ostvarili Leandro Fresko i Rafael Anton Irisari, u produkciji kuće A Strangely Isolated Place, početkom januara 2020. godine.

Ovo je drugi zajednički album ovih muzičara, posle njihovog prvenca Ekvidistanca iz 2017. godine. I numere koje su pred nama nastajale su „na daljini", u razmeni između dvojice umetnika koji žive u Buenos Ajresu i Njujorku. Ovo je dokument o prijateljstvu na razdaljini i ljudskim vezama, koji posebno rezonira u vremenu pandemije virusnog oboljenja Covid-19, kada se održavanje kontakata između ljudi potpuno preselilo u domen interneta uz nužnost upotrebe različitih softverskih alata i socijalnih mreža. Treba reći da elektronski muzičari već dugi niz godina prave ovakve kolaboracije koje se baziraju na razmeni materijala i radu na distanci, bez fizičkog kontakta. One su najčešće posledica slučajnih susreta, improvizacije ili deljenja sličnih estetičkih principa. Svaki od umetnika, u numerama koje slede, nudi svoj lični pečat, a nešto poznatijeg Irisarija prepoznajemo po toplim, harmonskim dronovima koji lepo ispunjavaju prijatni frekvencijski spektar koji u slušnom iskustvu daje osećaj zaokruženosti i bliskosti.

Kao što smo već rekli, album Prisustvo u povetarcu (Una Presencia En La Brisa) ispituje pitanje ljudske povezanosti, naših sličnosti, ljudske optike, a mi kao slušaoci prisustvujemo jednoj vrsti muzičkog, prijateljskog razgovora. Same numere poseduju nešto od one spontanosti proistekle iz specifičnog razumevanje srodnih duša i obezoružavaju fluidnim, neisforsiranim protokom u kojem ima ima mesta za veliki broj detalja unutar snažnih, ali i prijatnih zvučnih masa.

Urednica Ksenija Stevanović