Operska sezona Euroradija 2019/20

Đuzepe Verdi: Atila

Emitujemo snimak opere „Atila” Đuzepa Verdija koji je zabeležen na koncertnom izvođenju održanom 13. oktobra 2019. godine u Princeregent teatru u Minhenu.

Glavne uloge tumačili su: Ildebrando D'Arkanđelo kao Atila, Ljudmila Monastirska kao Odabela, Stefano La Kola kao Foresto, Đorđe Petean kao Ecio, Štefan Zbonik kao Uldino, Gejbrijel Rolins kao Papa Lav I. Horom Bavarskog radija i orkestrom Radio Minhena dirigovao je Ivan Repušić.  

Lirsku dramu sa prologom i tri čina Đuzepe Verdi je napisao na libreto Temistoklea Solere po motivima komada Atila, kralj Huna Zaharijasa Vernera. Verdi je pročitao Vernerovu romantičarsku dramu oko 1844. godine i odmah potom je započeo rad na svojoj drugoj operi za venecijansko pozorište La Feniče. No, rad sa Solerom nije bio bez problema, libretista se u jednom trenutku preselio u Madrid, tako da je Verdi tekstualni predložak završio sa Frančeskom Marijom Pjaveom koji je smanjio ulogu hora. Premijera je bila 17. marta 1846. godine u Veneciji i isprva je opera mlako dočekana, da bi ubrzo postala jedna od najpopularnijih Verdijevih opera iz ovog perioda. Potom je izašla iz mode, a u drugoj polovini XX veka došlo je do obnove interesovanja za ovo delo za šta su zaslužni najviše izuzetni basovi, pre svih Semjuel Remi koji je vratio ovu operu na scenu njujroškog Metropolitena. 

Opera se bavi fikcionalnom pogibijom hunskog vojskovođe. Prilikom svog osvajanja Italije, on nailazi na hrabru Odabelu koja se zaklinje da će se osvetiti zbog smrti oca od hunske ruke. Posle niza peripetije, zavera rimskog vojskovođe Ecija, kao i njenog verenika Foresta, Odabela uspeva da svojom rukom ubije Atilu. 

Urednica Ksenija Stevanović