Gramofonija – Moris Ravel: Dafnis i Kloe

Reprodukujemo album sa snimkom muzike iz baleta „Dafnis i Kloe” Morisa Ravela u izvođenju članova Hora i Simfonijskog orkestra Svesaveznog radija pod upravom Genadija Roždestvenskog. Ploču je 1962. godine objavila produkcijska kuća Apreljevski zavod – međunarodna knjiga.

Ovaj snimak je objavljen desetak puta u periodu od dve decenije, a krajem osamdesetih je prvo digitalno izdanje predstavio Eurodisc, da bi nakon toga snimak bio u redovnoj ponudi brojnih izdavača. Američko izdanje je takođe imalo zapažen uspeh, a predstavljeno je na etiketi Allegro.

S obzirom na to da je Međunarodna knjiga najčešće objavljivala ploče u generičkim omotima, bez posebnog dizajna za svako izdanje, i ovaj vinil postoji u više različitih omota sa ilustracijama koje su korišćene i za druge albume ovog lejbla. Samim tim, ova verzija nema programski komentar, čak ni svi podaci o izvođačima nisu navedeni, iako je sa drugim reizdanjima to bio slučaj. Originalni tekst je napisao ruski kompozitor i muzikolog Julijan Krejn, a omoti su za svako izdanje imali drugačiju ilustraciju.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić