Svetske muzičke pozornice

Dela Riharda Štrausa (simfonijski fragment iz baleta „Legenda o Josifu”, opus 63) i Antona Bruknera (Osma simfonija u ce molu, verzija iz 1890. godine) izvodi Luksemburška filharmonija. Diriguje Pavo Jervi. Snimak je sa koncerta održanog 18. oktobra prošle godine u dvorani Filharmonije u Luksemburgu.

Jednočini balet Legenda o Josifu, opus 63 Štraus je komponovao u periodu od 1912. do 1914. godine za baletsku trupu Sergeja Djagiljeva. Delo je pisano po Hofmanstalovom i Keslerovom libretu, a inspirisano pričom iz prve Mojsijeve knjige Starog zaveta, koja govori kako je Josif u Misiru prodat kao rob uglednom Petefriju, Faraonovom dvoraninu.

Videvši kako je Josif vredan i pouzdan, Petefrije mu je poverio da nadgleda njegovo imanje. Međutim, kako je Josif, prema biblijskom predanju, bio i čovek „lepog stasa i lica", Petefrijeva žena se zagledaše u njega i pokušaše da ga zavede. Balet je premijerno prikazan 14. maja 1914. godine u dvorani Pariske opere.

Bruknerova Osma simfonija postoji u dve verzije – iz 1887. i 1890. godine – a delo je kompozitor posvetio austrijskom caru Francu Jozefu Prvom. Premijerno je izvedena 1892. godine u Beču, kada je Bečkim filharmoničarima dirigovao Hans Rihter, a u publici su, između ostalih, bili i Hugo Volf i Johan Štraus. Međutim, zbog svoje kompleksnosti i velikih interpretatorskih zahteva koje je Brukner stavio pred izvođače, delo je samo dva puta izvedeno za njegovog života. Američka premijera je bila tek 1909. godine, dok je publika u Londonu delo prvi put čula 1929.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić