Studije i ogledi

Predrag Čičovački: „Gandijevim stopama”

U emisiji STUDIJE I OGLEDI od 6. do 10. januara možete slušati tekst Predraga Čičovačkog „Gandijevim stopama”.

U predgovoru za svoju knjigu pod naslovom Gandijevim stopama Predrag Čičovački je zapisao: „kao što njegova autobiografija i svedočenja onih koji su ga dobro poznavali otkrivaju, Mahatma Gandi nije bio svetac, već čovek koji se borio da pronađe autentičan način življenja. On se borio za oslobađanje od nasilja (spoljašnjeg i unutrašnjeg) ne samo sebe, već takođe Indije i ostatka čovečanstva. Ukoliko takva nastojanja treba da budu relevantna za Indiju i savremeni svet, moramo se vratiti Gandiju. Ali može li Gandi još uvek pomoći Indiji novopečenih milionera i superzvezda Bolivuda i kriketa? Može li nas on podučiti kako da zaustavimo ili barem izbegnemo konflikte poput onih u bivšoj Jugoslaviji? Da li bi on mogao da nas posavetuje o bilo čemu, s obzirom na rastuću epidemiju nasilja širom sveta? Može li on i dalje biti naša inspiracija, ili je došlo vreme da nađemo novog heroja?"

Da bi odgovorio na ova pitanja, Čičovački je proveo u Indiji pet meseci tokom 2012. godine, a rezultati tog istraživanja izloženi su u ovoj knjizi. Ona je napisana za poznavaoce Gandijevog života i dela, ali i za čitaoce kojima on nije samo izvor inspiracije, već i večna zagonetka. U prvom poglavlju knjige, koje možete slušati u pet emisija STUDIJE I OGLEDI, biće reči o Gandijevoj strategiji nenansilnog otpora, o njegovim shvatanjima porekla nasilja, o neizbežnosti i opravdanosti nasilja, o mogućnostima alternative, kao i o težnji za oslobođenjem i duhovnošću.

Tekst je preuzet iz knjige Predraga Čičovačkog Gandhi's Footprints, koju je objavio Routledge 2017. godine, a uskoro će se pojaviti i u izdanju Službenog glasnika iz Beograda.

Preveo s engleskog Miroslav Ivanović.
Čitao Aleksandar Božović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar