Refleksije

Divna Vuksanović, Dragan Ćalović: Mediji i konflikti

U emisiji „Refleksije“, u četvrtak, 8. i petak, 9. avgusta, možete slušati tekst Divne Vuksanović i Dragana Ćalovića, „Mediji i konflikti: od ’rata protiv terora’ do novinarstva za mir”.

Autori na početku svog rada ističu da je "Rat protiv terora" (Waron Terror), bio naziv vojne kampanje protiv terorizma koju su pokrenule SAD na globalnom nivou, nakon terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, septembra 2001. godine.

Bila je to prva sistemska kampanja protiv terorizma, koja je uključivala globalne obaveštajne resurse i mreže, prevashodno u borbi protiv terorističkog pokreta Al Kaida. Svetski mediji pokrivali su njene aktivnosti iz različitih uglova (sa kcentom na pogubljenju lidera Al Kaide, Osame Bin Ladena). I pre tog događaja, pokazalo se da je vrlo važno kako mediji izveštavaju o konfliktima, bilo da jereč o ratovima, terorizmu, te drugim oblicima nasilja, prisutnim u stvarnosti. Izveštaje sa ratišta, primera radi, danas sa prve borbene linije osim profesionalaca šalju i deca (Palestina, Sirija).

S ovim u vezi, u kontekstu izučavanja filozofije medija, Divna Vuksanović i Dragan Ćalović postavljaju pitanje načina izveštavanja medija o konfliktima – da li je on "ratnohuškački" (upečatljivi primer CNN-a, kao globalnog medija), izbalansiran (građansko novinarstvo, društvene mreže, i dr.) ili može postati orijentisan prema miru (novinarstvo za mir). Ovo poslednje, što podrazumeva razvoj novinarstva u smeru rešavanja konflikata (conflictresolution), a čime se na posve drukčiji način mogu oblikovati javni prostori, predstavlja glavni fokus rada koji možete pratiti na Trećem programu.

Urednica Olivera Nušić.

broj komentara 0 pošalji komentar