Поп-рок азбучник - Orthodox Celts

Група „Orthodox Celts” основана је 1992. године у Београду. Специфична је по томе што изводи традиционалну ирску музику, у комбинацији са рок елементима. Упркос неспецифичном музичком правцу који негују, овај бенд је задужен за одличне свирке испуњене енергичним звуцима и сјајну атмосферу на многобројним концертима. Својим музицирањем налазе се на самом врху домаће рок сцене и мотивишу рад многих младих бендова у региону.

Први албум, који је почивао искључиво на стандардима ирске фолк музике, под истоименим називом групе „Orthodox Celts" („Take it or leave It"), издат је 1994., а реиздање овог албума, укључујући и шест бонус песама, објављено је 2001. године.  На њиховом другом албуму, „The Celts Strike Again" (1996), поред обрада ирских традиционалних песама, објављују и ауторске композиције. На тај начин се представљају и на албумима: „Green Roses" (1999) , „A Moment Like the Longest Day" (2002), „One,Two... Five" (2007).

„Orthodox Celts" су одржали више концертних турнеја широм Европе, а актуелну поставу бенда чине: Александар Петровић - Аца Селтик (вокал и фронтмен), Дејан Лалић, Душан Живановић, Владан Јовковић, Дејан Грујић, Никола Станојевић и Драган Гњатовић. Сваке године, великим концертом посебно обележавају дан Светог Патрикa.