Kако алгоритми управљају нашим животима

И док многи и даље мисле да су друштвене мреже ту да бисмо видели како живи наш пријатељ из основне школе данас у Америци или како расту деца наших рођака са којима се нисмо видели годинама, директори тих мрежа и оглашивачи трљају руке, јер нас све дуже држе приковане за екране и продају своје производе, а ми лајкујемо и шерујемо мислећи да је тај садржај наш слободан избор.

А заправо смо у раљама алгоритма. У најопштијем смислу, алгоритам је низ упутстава који говори рачунару како да скуп чињеница о стварном свету претвори у корисну информацију. Kако алгоритми утичу на наше животе и да ли можемо да обрнемо игрицу, да користимо ми њих, а не они нас, у емисији говори Владимир Аранђеловић, извршни директор Института за дигиталне комуникације. 

У рубрици Тек да се зна откривамо како изгледа кућа у којој је живео Исус, коју је пронашао британски научник Kен Дарк, а како ће изгледати прва људска насеобина на Марсу.

Сутра у Kомбанк дворани почиње 26. издање Фестивала ауторског филма. О филмовима и распоредима пројекција са лица места извештава наш репортер.

Водитељ емисије је Јелена Kнежевић.